Skip links

Main navigation

Pomo pahiksena

Pomo pahiksena

Kun Minna Hoffrén aikoinaan laboratoriohoitajana törmäsi huonoon johtamiseen, hänet valtasi hämmennys. Esimies perusteli ulkonäkösyillä, miksi tietty ihminen ei voisi toimia tietyissä tehtävissä.

– Muistan vain ajatelleeni, että ei voi olla totta. Eihän kenenkään osaaminen ole kiinni siitä miltä näyttää. Silloin minulla ei ollut kypsyyttä reagoida tilanteeseen oikein. Ei varmaan ole kellään, joka tämmöiseen törmää ensimmäistä kertaa.

Hoffrén lähti selvittämään johtamisongelmia ensin gradun ja lopulta väitöskirjan verran. Hän havaitsi, että esimiehet voivat lytätä, mitätöidä, vaientaa, haukkua, nöyryyttää tai vähätellä alaisiaan. Erilaiset suosikkijärjestelmät ja kostotoimetkin ovat mahdollisia. Hoffrén käyttää tutkimuksessaan käsitettä tuhoava johtaminen, joka on nimensä mukaisesti juuri sitä – työyhteisön hyvinvointia ja työntekijöiden motivaatiota syövyttävää toimintaa, joka johtaa henkilöstön osaamisen vajaakäyttöön.

– Jokaisella on joskus huono päivä, eikä yksittäinen tiukka tokaisu ole vielä tuhoavaa johtamista. Tuhoava johtaminen on pitkään jatkuvaa ja kohdistuu useisiin työntekijöihin. Joskus se on niin piilotettua, että sitä ei alkuun edes tunnista. Aion antaa Sairaanhoitajapäivien luennollani useita konkreettisia esimerkkejä, millä tavoin asia voi ilmetä.

Kyse voi olla myös siitä, että työyhteisö hiljaa hyväksyy epäoikeudenmukaisuudet. Ihmiset eivät ehkä ymmärrä mistä on kyse, tai he pelkäävät puuttua asiaan. Osaa ihmisistä tuhoava johtaminen saattaa jopa hyödyttää, jolloin selän kääntäminen tuhoavan johtamisen kohteeksi joutuneelle voi tuntua helpoimmalta. Pidemmän päälle hyödyllisintä on kuitenkin nostaa asiat päivänvaloon. Tällöin asiat eivät pääse kehittymään isoiksi möykyiksi, joita kukaan ei pysty enää selvittämään.

– Aiemmin kohteeksi joutunut työntekijä jäi helposti sairaslomalle ja päätyi vaihtamaan työpaikkaa.

Tällöin tuhoava johtaminen jatkuu, kohteet vain vaihtuvat. Nykyisin onneksi tiedostetaan jo asioita paremmin ja osataan ottaa niitä puheeksi. Olen optimisti, työelämä on mielestäni tämän asian suhteen mennyt parempaan suuntaan.

Hoffrén toivottaa työntekijöiden lisäksi myös esimiehet lämpimästi tervetulleiksi luennolleen. Jos luennon aikana tuntee piston omassatunnossaan, on aika katsoa peiliin.

– Huonoista tavoista voi aina oppia pois. Terveydenhuolto on tosi turbulentti paikka olla töissä, eikä esimiesten tehtävä ole helppo. Tämän verhon taakse ei kuitenkaan voi mennä piiloon, vaan omaa toimintaa pitää pystyä kehittämään.

Entä miten tuhoavaan johtamiseen pitäisi sitten suhtautua? Hoffrén uskoo joukkovoimaan ja positiivisuuteen.

– Asioita ei saa piilotella, mutta ketään ei saa jättää yksin selviämään. Ei sitä esimiestäkään, hänkin on työntekijä, vaikka eri asemassa onkin.

Teksti Suvi Leppiniemi

Tuhoava johtaminen 25.9.2020

Sali 5: Hoitotyön johtaminen – uskalla johtaa!, kello 14:30
Tutustu ohjelmaan >>

Sitemap